Jenny en Jazmine brengen 3.000 jaar oude noedels naar Gent: “Een Chinese klant begon te wenen omdat ze haar heimwee gaven”

Jenny Liu en Jazmine Hu voor hun noedelbar Chopstix © JID

“GENT – Jenny Liu (38) en Jazmine Hu (36) brengen een stukje China naar Gent. In hun nieuw restaurant in de Kortrijksepoortstraat maken ze noedelgerechten die drieduizend jaar geleden ook al gegeten werden. “We hebben al een klant gehad die begon te wenen doordat ze heimwee kreeg naar China.”

Jill Dhondt

De Gentenaar / Het Nieuwsblad – Vrijdag 10 mei 2024 om 10:00

Jenny Liu en Jazmine Hu groeiden allebei op in het zuiden van China, leerden daar allebei een Belgische man kennen, woonden daar jarenlang mee samen in China voor ze naar Gent verhuisden voor de liefde. Eens daar leerden ze elkaar kennen.

Ze werden vriendinnen met een gedeelde passie voor koken en droomden van een gezamenlijk project. “We dachten eerst aan bubbelthee, maar dat vind je al genoeg in Gent”, zegt Jenny. “Zo kwamen we bij authentiek Chinese noedels uit.” (Lees verder onder de foto)

Old Beijing noedels — © JID

Jenny en haar man Gerd hebben een hotel in China waar Jenny verantwoordelijk was voor de keuken. Jazmine haar ouders hadden een restaurant vroeger. Koken zit in hun vingers, maar de vriendinnen gingen toch nog een maand naar China om te leren van de beste noedelchef van het land en om de beste noedelmachine te vinden.

Enkele dagen geleden openden ze vol trots ‘ChopstiX’ in de Kortrijksepoortstraat. Op de kaart staan acht Chinese noedelgerechten en dumplings. “De Chopstix noedels met gehakt, aardappelen en champignons en de Lantern Festival noedels met tomaat en ei zijn gerechten die drieduizend jaar oud zijn”, zegt Jenny trots. “De Lantern Festival noedels zijn bovendien vegetarisch en heel kindvriendelijk. De Silk Road is vegan.” (Lees verder onder de foto)

Chopstix noedels — © JID

Jenny en Jazmine maken alles zelf, van de noedels tot de kruidenmengelingen. Ze gebruiken exact dezelfde producten en technieken als in China. “Veel Chinese restaurants verbelgischen hun gerechten, maar dat gaan wij nooit doen”, zegt Jazmine. “Deze week was een Chinese klant aan het wenen omdat onze noedels haar heimwee gaven. Zo authentiek zijn we.”

Heel wat Chinezen vonden al hun weg naar ChopstiX in Gent, gaande van toeristen tot Chinezen die in de wijde omgeving wonen. “We zijn nog maar net open, maar we worden al sterk aangeprezen op de Chinese versie van Twitter”, zegt Jenny met een glimlach. “Het is het grootste compliment dat we ons kunnen inbeelden.”

“Chinezen zijn enorm op hun eten gesteld”, zegt Benoît, de man van Jazmine, die zelf vier jaar in China woonde. “Ze zijn dan ook heel kritisch. Het moet goed zijn of ze komen niet terug.” Dat de ene Chinees na de andere komt eten is dus een heel goed teken. Maar ook Belgische klanten zijn positief. “Ik ken
geen enkele shop zoals deze in Gent. Jazmine en Jenny vullen echt wel een leegte”, zegt Gerd, de man van Jenny, die dertien jaar in China woonde.

Benoît en zijn kinderen in Chopstix — © JID

ChopstiX is voorlopig enkel ’s avonds open. Later zullen Jenny en Jazmine ook ’s middags koken. Zowel afhaal als ter plekke eten is mogelijk. Achteraan is een gezellig terras waar je in de zon kan genieten van drieduizend jaar oude noedels.

INFO: ChopstiX, Kortrijksepoortstraat 148, 9000 Gent. Openingsuren, zie onderaan.